Σχετικά με εμάς

Ποιά είναι και τι θέλει η Κο.Πρ.Ά.Π. (Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας)

Ως πανίδα ή πανίσκη (καθαρεύουσα: πανίς), χαρακτηρίζεται το σύνολο των ζώων. Ως αστική πανίδα, ορίζονται οι ζωικοί πληθυσμοί οι οποίοι ζουν και αναπτύσσονται στα πλαίσια ενός αστικού οικοσυστήματος.

Πρόκειται για έναν φιλοζωικό και περιβαλλοντικό σύλλογο τοπικής εμβέλειας (Νομός Κορινθίας). Ο σύλλογος έχει ημερομηνία νομιμοποίησης 27 Νοεμβρίου 2013 και Αριθμό Πρωτοδικείου 1591.

Κύριες κατευθύνσεις της προσπάθειάς μας ειναι:

  • H εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας,
  • H ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και κυρίως των παιδιών και
  • H διάσωση όσων περισσότερων ζώων είναι δυνατόν, από τους δρόμους ή την κακοποίηση.

Τα περιστατικά είναι αναρίθμητα και αφορούν σε εγκαταλείψεις, κακοποιήσεις, καταγγελίες, δηλητηριάσεις κλπ. Όλα τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, έχουν εγκαταλειφθεί από ανεύθυνους ”ιδιοκτήτες”, έχουν αναπαραχθεί, και όσα επιβιώσουν, καταλήγουν να αποτελούν πρόβλημα για κάποιους συμπολίτες μας. Μερικοί από αυτούς, μηχανεύονται όλους τους δυνατούς τρόπους προκειμένου να απαλλαγούν από την παρουσία τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα φαινόμενα κακοποίησης ξεπερνούν και την πιο νοσηρή και διεστραμμένη φαντασία, ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιες αρχές αδιαφορούν, σε αρκετές περιπτώσεις δε, η αδιαφορία ισοδυναμεί με συνενοχή.

Αυτό, θέλουμε να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε.

Διάσωση ζώων: Κύριο μέλημά μας, η σίτιση, η θεραπεία των άρρωστων και τραυματισμένων, η στείρωση και η εύρεση υπεύθυνων υιοθεσιών, για τα ζώα του δρόμου. Οι λίγοι εθελοντές – μέλη μας, εκτός της σίτισης και φροντίδας πολλών δεκάδων αδέσποτων, γίνονται καθημερινά δέκτες πολλών περιστατικών τραυματισμένων, δηλητηριασμένων, κακοποιημένων, εγκαταλελειμμένων ζώων.

Είναι σαφές, ότι η τοπική κοινωνία έχει απαιτήσεις από ένα φιλοζωικό σύλλογο. Ταυτόχρονα όμως είναι σαφές, ότι καμμία φιλοζωική ομάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα περιστατικά μέσα από ίδιους πόρους, είτε ψυχικούς είτε οικονομικούς.

Ο καθένας μας πρέπει να βοηθάει όπως μπορεί. Το τηλεφώνημα “στη φιλοζωική” που ανακουφίζει συνειδήσεις, φορτώνοντας περιστατικά σε λίγους που τρέχουν πολύ, δεν είναι ούτε λύση, ούτε υπεύθυνη στάση στο πρόβλημα.

Αυτό, θέλουμε να προσπαθήσουμε να το κάνουμε κατανοητό.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων, που προσπαθούν με ίδιες δυνάμεις και καμμία βοήθεια (υλική ή ηθική), για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και σε ότι έχει σχέση με το περιβάλλον και την προστασία του. Ωστόσο είναι γεγονός ότι ξεκινώντας, έχει δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην προσπάθεια ανακούφισης των αναρίθμητων αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν (μάλλον επιβιώνουν), στο Νομό Κορινθίας. Οι προθέσεις του συλλόγου είναι, όσο πλαισιώνεται από νέα μέλη, να ασχοληθεί και με τα άλλα ζώα που αποτελούν την πανίδα, καθώς και με το περιβάλλον.

Εφαρμογή κείμενης Νομοθεσίας:  Εμπειρικές παρατηρήσεις χρόνων μας έχουν οδηγήσει στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι ενώ ο νομοθέτης έχει μεριμνήσει με αρκετή σαφήνεια (αν και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτιώσεων), οι αρχές που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή του νόμου, δεν έχουν να παρουσιάσουν έργο.

Κύριος σκοπός του συλλόγου, είναι να πιέσει σε κάθε κατεύθυνση για την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου, να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, με την ΕΛ.ΑΣ. και με τις Δικαστικές Αρχές, με σκοπό την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι τη δημιουργία εντυπώσεων.

Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας: Ο σύλλογός μας μέσα από δράσεις (ειδικά στα σχολεία, γιατί στις νέες γενιές εναποθέτουμε τις ελπίδες μας), παρεμβάσεις στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ημερίδες, εκδηλώσεις, παρουσία στο internet κλπ, επιδιώκει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας, σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στα ζώα και ειδικότερα στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Είναι γεγονός, ότι η κοινωνία με αργά βήματα αντιλαμβάνεται ότι η συνύπαρξη με τα ζώα, δεν είναι ζήτημα καλής ή κακής συμπεριφοράς ή φιλοζωίας, αλλά ζήτημα ανθρωπιάς, αγάπης και σεβασμού προς την ίδια τη ζωή. Η συνύπαρξη με τα αδέσποτα ζώα δε, είναι υποχρέωσή μας, αφού για την ύπαρξη των αδέσποτων, ευθύνονται οι ίδιοι οι πολίτες που δυσανασχετούν από την παρουσία τους.

Η μεγάλη πρόκληση, είναι προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας η οποία κυριαρχεί, σε σχέση με την αντιμετώπιση των ζώων.

Aυτό, θέλουμε να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε.

Σας καλούμε να πλαισιώσετε την προσπάθεια της Κο.Πρ.΄Α.Π., με όποιον τρόπο μπορείτε.

Ο σύλλογός μας, είναι μέλος της Π.Φ.Π.Ο και της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. Λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση και δεν λαμβάνει οικονομική βοήθεια από κανέναν φορέα η αρχή. Τα έσοδά μας προέρχονται από τις συνδρομές των μελών μας, από χορηγίες, από τα bazzars και προϊόντα που φέρουν το λογότυπο μας (μπλούζες, κούπες, τσάντες, ημερολόγια κ.α.)

Η οικονομική βοήθεια δεν είναι πανάκεια, είναι όμως πολύ σημαντική για τη δράση μας. Κάθε προσφορά που θα μπορούσε να στηρίξει την προσπάθειά μας, είναι ευπρόσδεκτη.

Το ΙΒΑΝ του λογαριασμού μας στην Alpha Τράπεζα είναι:

GR 93 0140 5500 5500 02101 320 660. ΒIC: CRBAGRAA.

Mπορείτε επίσης να κάνετε ηλεκτρονική κατάθεση μέσω του Pay Pal λογαριασμού μας στην διεύθυνση info@coprap.gr.

Δεσμευόμαστε, όχι ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους μας ως σύλλογος.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Κο.Πρ.Α.Π. στην ηλεκτρονική διεύθυνση «info@coprap.gr»

Μενού